Rusínska obroda vydala kazetu nahrávok z festivalu Figliarska nôta

05.03.2003 Celý región

Magnetofónovú pásku s nahrávkami najúspešnejších vystúpení z prvých dvoch ročníkov svojho festivalu humoru pod názvom Figliarska nôta vydala pred pár dňami R...
Magnetofónovú pásku s nahrávkami najúspešnejších vystúpení z prvých dvoch ročníkov svojho festivalu humoru pod názvom Figliarska nôta vydala pred pár dňami Rusínska obroda (RO) so sídlom v Prešove.

Projekt finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR. Predsedníčka RO Anna Kuzmiaková informovala, že ich zámerom bolo zachytiť pre históriu viaceré vystúpenia ľudových rozprávačov, vtipy a scény v ich podaní, ale aj žartovné piesne, spievané v rusínskom jazyku. A keďže je to občas vtipkovanie aj \"od podlahy\", pekne \"opaprikované\" štipkami erotiky, tak každému, kto si kazetu kúpi, predsedníčka radí, aby ju nepočúvali maloleté deti. Spomínaný festival sa koná vždy na jeseň v Prešove, pred pár mesiacmi bol jeho tretí ročník. Na premiérovej kazete, ktorú vyrobila prešovská firma CANTUSprofi, je dovedna 18 nahrávok. Účinkujúcimi sú viacerí členovia činoherného súboru Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove, ale aj takí známi speváci ľudových piesní v rusínčine ako Anna Poračová, Mária Mačošková, Anna Servická, či Štefan Vasilenko.
 

Vyberte región

mark